El butlletí de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial (ACIA)

Jornada 40 de 50 anys: La lògica borrosa a Catalunya

Pere Garcia

Aquest any ha fet 50 anys que Lotfi A. Zadeh va publicar l’article ‘Fuzzy Sets’ a la revista Information and Control vol.8 núm. 3 i, per tant, del que es pot considerar el naixement de la Lògica Borrosa.  Al cap de cinc dècades, la lògica borrosa és una disciplina ben consolidada amb múltiples ramificacions teòriques i amb una gran varietat d'aplicacions a l'enginyeria, la medecina, la matemàtica, l'economia, la intel·ligència artificial i la sociologia, entre moltes àrees del coneixement.


 D’altra banda, Catalunya i en concret el Departament de Matemàtiques de l’Escola Tècnica  Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la UPC, de la mà d’Enric Trillas, va ser un dels primers llocs del país on la lògica borrosa va quallar i va expandir-se, i d’això ja en fa 40 anys.

Per aquests motius, el dijous dia 12 de novembre, es va celebrar a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona  la  Jornada 40 de 50 anys: La lògica borrosa a Catalunya,  organitzada per les càtedres Lluís A. Santaló d’Aplicacions de la Matemàtica i la Ferrater Mora de Pensament Contemporani, d’aquesta universitat.

 

Eduard Bonet, Francesc Trillas i Francesc Esteva

 

La Jornada ve reunir els investigadors Enric Trillas, Francesc Esteva, Eduard Bonet i Claudi Alsina, pioners de la lògica borrosa a Catalunya i d’altres investigadors nascuts, científicament parlant, d’aquest nucli com Joan Jacas, Lluís Godo, Pere Garcia, juntament amb l’economista Francesc Trillas i el filòsof Josep Maria Terricabres.

Durant la Jornada es va fer un repàs sobre les circumstàncies que van propiciar el naixement del grup d’investigació en Lògica Borrosa en l’ETSAB, a càrrec del Dr. Eduard Bonet (Esade, URL), seguit de xerrades sobre l’aplicació de la Lògica Borrosa en diferents àrees del coneixement: “La lògica borrosa i el raonament” a càrrec del Dr. Enric Trillas (Centre Europeu de Soft Computing), “Lògica borrosa i lògica”, a càrrec del Dr. Francesc Esteva i Lluís Godo (Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial, CSIC), “Lògica borrosa i intel·ligència artificial”, a càrrec del Dr. Pere García (Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial, CSIC), “Lògica Borrosa i economia”, a càrrec del Dr. Francesc Trillas (Dept. Econ. Aplicada, UAB), “Lògica Borrosa i arquitectura”, a càrrec del Dr. Joan Jacas (UPC), i “Lògica borrosa i matemàtiques”, a càrrec del Dr. Claudi Alsina (Consell Interuniversitari de Catalunya). La Jornada es va cloure amb una Taula Rodona sobre “La Lògica Borrosa, ahir i demà”, amb les intervencions dels Drs. Enric Trillas, Claudi Alsina i Josep Maria Terricabres.

Podeu trobar els vídeos de les xerrades a:

http://diobma.udg.edu/handle/10256.1/4032

 

Enric Trillas, Claudi Alsina i Eduard BonetSubscripcions
Vull rebre NODES
Donar-me de baixa
Enviar  Enviar  Enviar
SocisACIA
Usuari
Contrasenya


Si no ets soci de l'ACIA dona't d'alta i gaudeix dels avantatges dels socis

Alta usuari  Alta usuari  Alta usuari

Si has oblidat la teva contrasenya

Recupera contraseña  Recupera contrasenya  Recupera contraseña

© 2012 ACIA - The Catalan Association for Artificial Intelligence | ISSN: 2014-5020 | www.acia.cat | info@acia.cat
IIIA, Campus Universitat Autònoma de Barcelona - 08193 Bellaterra, +34 935809570