El butlletí de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial (ACIA)

KTIA: La teua comunitat d'Intel·ligència Artificial

Francisco Grimaldo

El passat mes d'octubre de 2015 es va presentar a València el projecte KTIA (http://ktia.cat) com a part de les activitats del 18è Congrés de l'Associació Catalana d'Intel·ligència Artificial (CCIA2015), celebrat a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València.


KTIA és una iniciativa web que pretén cohesionar la comunitat d'individus interessats en la intel·ligència artificial dins de l'àmbit lingüístic català. Per tal de fer-ho, convida els professors, investigadors, professionals i aficionats de tota mena a formar part d'una xarxa que connecta els seus membres i els relaciona amb els camps d'estudi en els quals s'adscriuen (vegeu Figura 1). KTIA serveix, doncs, per a fer fàcilment accessible l'activitat de la comunitat, així com per a dinamitzar-la i eixamplar-la.

 


Figura 1. La comunitat d'individus de KTIA

Els camps d'estudi oferits per KTIA  són els següents: Agents i sistemes multiagent, Visió artificial, Aprenentatge automàtic, Xarxes neuronals artificials i sistemes evolutius, Modelatge cognitiu, Lògica borrosa i raonament, Llenguatge natural, Mineria i ciència de dades, Robòtica, Planificació, satisfactibilitat i programació amb restriccions, Reconeixement de patrons, Sistemes de suport a la decisió i Aplicacions de la IA. Aquestes temàtiques pretenen ser suficientment genèriques com per a agregar a un bon conjunt d'individus, però prou concretes com per a reflectir les tècniques i els aspectes concrets de la intel·ligència artificial que els concerneixen.

En definitiva, es tracta de promoure la creació de ponts entre persones que comparteixen interessos similars,  i evitar un excés de fragmentació que dificulte l'exploració de la comunitat o el fet de trobar un interlocutor adient. Per exemple, KTIA permet l'activació de filtres que mostren només els membres de la comunitat que es dediquen a un subconjunt dels camps d'estudi, com mostra la Figura 2.

 


Figura 2. Subcomunitat de KTIA interessada en la «Mineria i ciència de dades»

La informació que proporciona KTIA sobre cadascun dels seus membres és la següent: nom i cognoms, ubicació, filiació, tipus de relació amb la IA (p. ex. acadèmica, sector privat, aficionat), pàgina personal, camps d'estudi en què està interessat, publicació pròpia recomanada, persona de referència, llibre de capçalera, recurs en xarxa sobre intel·ligència artificial, etc. Com mostra la Figura 3, aquesta informació pot ser editada per cada membre de la comunitat i els continguts permeten enllaçar amb les fonts des d'on accedir al material relacionat, com ara, els treballs d'investigació. Animem a tots els membres a revisar i completar el seu perfil per augmentar el valor de la xarxa i facilitar l'intercanvi d'informació entre els membres de la comunitat.

A partir de la informació aportada pels membres sobre la seua filiació, KTIA comptarà en breu amb una nova visualització interactiva que permetrà relacionar les universitats, les empreses i els centres de recerca amb els camps de la intel·ligència artificial que estudia el seu personal. La Figura 4 mostra l'aspecte que tindrà aquesta visualització on, d'una banda, l'usuari podrà determinar en quina mesura cada filiació es dedica a les diferents subàrees de la intel·ligència artificial i, d'altra banda, es podrà consultar les persones i el percentatge d'aportació de cada filiació a cada camp d'estudi.

 

 Figura 3. Informació sobre un membre de KTIA

 


 Figura 4. Visualització sobre filiacions i camps d'estudi en KTIA

KTIA és una iniciativa conjunta de Dionís Boixader (Universitat Politècnica de Catalunya), Eva Armengol (IIIA-CSIC), Francisco Grimaldo (Universitat de València) i Daniel García (Universitat de València) que va sorgir arran de l'organització del congrés CCIA2015 i que vol perviure en el temps amb el suport de l'Associació Catalana d'Intel·ligència Artificial (ACIA). Així, doncs, invitem tots els lectors de Nodes i tots els membres de l'ACIA que es facen una passejada per KTIA i s'unisquen a la nostra comunitat d'intel·ligència artificial.

 

Autors:          

Francisco Grimaldo (Universitat de València)
Daniel García (Universitat de València)
Dionís Boixader (Universitat Politècnica de Catalunya)
Eva Armengol (IIIA - CSIC)
Subscripcions
Vull rebre NODES
Donar-me de baixa
Enviar  Enviar  Enviar
SocisACIA
Usuari
Contrasenya


Si no ets soci de l'ACIA dona't d'alta i gaudeix dels avantatges dels socis

Alta usuari  Alta usuari  Alta usuari

Si has oblidat la teva contrasenya

Recupera contraseña  Recupera contrasenya  Recupera contraseña

© 2012 ACIA - The Catalan Association for Artificial Intelligence | ISSN: 2014-5020 | www.acia.cat | info@acia.cat
IIIA, Campus Universitat Autònoma de Barcelona - 08193 Bellaterra, +34 935809570