El Grup d'Intel·ligència Artificial de la UPF

Guillem Francès

El proper Congrés Internacional de l'Associació Catalana d'Intel·ligència Artificial (CCIA 2016) tindrà lloc a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Entre d'altres, la UPF acull el Grup d'Intel·ligència Artificial (www.ai.upf.edu), sobre el qual vam publicar una ressenya ara ja fa un temps (Nodes 42, pàg. 17-18), però que no obstant això ha crescut i ampliat el focus de la seva recerca de manera substancial al llarg d’aquests últims anys com per a fer-se mereixedor d’una notícia més actualitzada.


El Grup d’Intel·ligència Artificial es crea l’any 2001 amb la incorporació de l’Héctor Geffner (ICREA) i en Víctor Dalmau (Ramón y Cajal) a la UPF. La recerca del grup es centra inicialment en la Planificació Automàtica i els Problemes de Satisfacció de Restriccions, i va ampliant-se progressivament fins a incloure una sèrie d’altres àrees relacionades totes amb els sistemes autònoms: Aprenentatge Automàtic, Robòtica i Control. Actualment, el grup està conformat per un total de quatre investigadors principals, cinc investigadors postdoctorals i sis estudiants de doctorat. A continuació presentem els investigadors principals del grup.

 


Héctor Geffner (PhD UCLA, 1989)

L’Héctor va obtenir el seu doctorat al 1989 sota la supervisió d’en Judea Pearl. Després de passar pel T.J. Watson Research Center d’IBM, a Nova York, i per la Universitat Simón Bolívar de Venezuela, és des de 2001 investigador ICREA a la UPF. Coautor, juntament amb en Blai Bonet, del recent A Concise Introduction to Models and Methods for Automated Planning (Morgan & Claypool, 2013); els seus interessos es centren en tot tipus de models computacionals de raonament, planificació, aprenentatge i interacció social, especialment pel que fa a la seva genericitat i escalabilitat computacional.

 

 

 

 

 

Victor Dalmau (PhD UPC, 2000)

En Víctor centra la seva investigació principalment en els aspectes teòrics de la Satisfacció de Restriccions, el problema de decidir si hi ha una assignació de valors a variables que satisfaci un conjunt de restriccions. Addicionalment, en Víctor desenvolupa la seva recerca en temes de Complexitat Computacional, Lògica i Teoria d’Aprenentatge Computacional.

 

 

 

 

 

 

 

Anders Jonsson (PhD U. Massachusetts, 2006)

Les àrees principals d’investigació de l’Anders són la Presa de Decisions Seqüencial i l’Aprenentatge Automàtic. Pel que fa al primer àmbit, el seu treball actual s’enfoca a problemes amb múltiples agents, representacions jeràrquiques de problemes, solucions generalitzables a famílies de problemes, i a l’anàlisi de la complexitat computacional de diferents classes de problemes. Quant a l’Aprentatge Automàtic, l’Anders està treballant actualment en l’aplicació d’arbres de decisió a la recerca biomèdica.

 

 

 

 

 

Vladimir Estivill Castro (PhD U. Waterloo, 1991)

El professor Vlad Estivill Castro va obtenir el seu doctorat a la Universitat de Waterloo al Canadà; des d’aleshores ha treballat en l'enginyeria algorísmica, amb un interès especial per l'aprenentatge automàtic, la mineria de dades i la preservació de la privacitat. Els seus interessos de recerca inclouen també la integració de models de conducta, planificació i aprenentatge en sistemes robòtics, l’arquitectura de programari, el descobriment de coneixement en xarxes socials o l’anàlisi de dades espacials.

 

 

 

 

 

 

Investigadors Postdoctorals

 

Héctor Palacios (PhD UPF, 2009)

L’Héctor ha treballat en planificació automàtica, especialment quan la informació sobre l’estat del món és incompleta, i en l’ús d’esquemes de compilació per tal de reduir llenguatges de planificació més expressius al problema de planificació clàssic amb informació completa, així com a d’altres models estàndard d’IA tals com la lògica proposicional o la satisfacció de restriccions. Els seus interessos inclouen també els models multiagent amb preferències.

 

 

 

 

 

Sergio Jiménez Celorrio (PhD U. Carlos III, 2011)

En Sergio és receptor d’una beca Juan de la Cierva des de 2013. Ha coorganitzat la setena edició de la International Planning Competition (2011), així com tres de les edicions del workshop sobre Aprenentatge i Planificació d’ICAPS (2009, 2011, 2013). Les seves principals àrees d’investigació són la Planificació Automàtica, la intersecció de Planificació i Aprenentatge Automàtic, i la Resolució de Problemes amb Incertesa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vicenç Gómez (PhD UPF, 2008)

La recerca d’en Vicenç es centra en l’Aprenentatge Automàtic, i concretament en el desenvolupament de mètodes d'inferència en xarxes probabilístiques, així com en l’anàlisi i el control de sistemes complexos. Les seves àrees d'aplicació inclouen la robòtica, les xarxes socials o les interfícies cervell-ordinador.

 

 

 

 

 

 

 

Dimitri Ognibene (PhD U. Genova, 2009)

En Dimitri està interessat en l’aprenentatge i l’adaptació en tot tipus d’entorns socials complexos. En particular, actualment està investigant com trets habituals en aplicacions reals tals com l’observabilitat parcial o la hipòtesi del món obert afecten l’anàlisi i la identificació de les intencions i l’agència com a variables socials.

 

 

 

 

 

 

 

Gergely Neu (PhD U. Budapest, 2013)

Els interessos d’en Gergely es mouen principalment en el context de l’Aprenentatge Automàtic enfocat a la presa de decisions seqüencial. Actualment, la seva recerca es centra en els límits teòrics d’algorismes d’aprenentatge computacionalment eficients, així com en la implementació d’algorismes inspirats en la teoria d’aprenentatge estadístic.

 

 

 

 

 

 

 

Addicionalment, el grup compta amb sis estudiants de doctorat (Jonathan Ferrer, Guillem Francès, Filippos Kominis, Oussam Larkem, Damir Lotinac i Javier Segovia). Els membres del grup treballen i publiquen regularment amb una extensa xarxa internacional de col·laboradors que inclouen tant antics estudiants del grup (Àlex Albore, actualment a Onera-INRA, França; Nir Lipovetzky, a la University of Melbourne, Austràlia; Emil Keyder, a Google; Miquel Ramírez, Australian National University), com d’altres col·laboradors externs, entre els quals destaquen en Jorge Lobo (UPF) i en Blai Bonet (Universitat Simón Bolívar, Veneçuela).

 

Perfil del Grup

Els membres del grup participen regularment, com a membres del comitè de programa, revisors i autors, en les principals conferències i revistes d’Intel·ligència Artificial (AAAI, IJCAI, AIJ, JAIR), planificació (ICAPS)  i aprenentatge automàtic (ICML, NIPS, UAI, JMLR, MLJ, COLT). Entre d’altres distincions, els investigadors del grup han rebut, al llarg dels últims anys, l’Influential Paper Award d’ICAPS (2009, 2010, 2014), el Best Dissertation Award d’ICAPS (2010, 2011, 2013, la segona d’elles menció d’honor), la menció d’honor al Best Dissertation Award d’ECCAI (2009), i els Best Paper Award d’IJCAI-JAIR (2009) i d’ICDT (2012). A més del grup d’Intel·ligència Artificial, el Departament de Tecnologies de la Informació de la UPF inclou un bon nombre de grups de recerca relacionats amb l’IA, entre els quals destaquen l’SPECS (dirigit per en Paul Verschure), el TALN (Leo Wanner) o el CMTECH (Xavier Binefa).

 

Alguns dels membres i col·laboradors del grup de recerca d’Intel·ligència Artificial de la UPF. D’esquerra a dreta: Gabor Lugosi, Anders Jonsson, Guillem Francès, Gergely Neu, Oussam Larkem, Damir Lotinac, Filippos Kominis, Jonathan Ferrer, Jorge Lobo (fila superior); Sergio Jiménez, Héctor Geffner, Vicenç Gómez, Dimitri Ognibene, Riccardo De Benedictis, Víctor Dalmau (fila inferior).


Imprimir | Convertir en PDF | Compatir | Sense comentaris