Prefaci

Eva Armengol, Dionís Boixader i Francisco Grimaldo

Els dies 21, 22 i 23 d'octubre es va celebrar el divuitè CCIA a València, organitzat per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València.


Dionís Boixader, Eva Armengol i Francisco Grimaldo

Com cada any, el congrés es va desenvolupar en un ambient distès i familiar però no per això poc rigorós. De fet, és un plaer constatar que, any rere any, les contribucions que s'hi presenten són d'una qualitat i una seriositat digna dels millors congressos de l'àrea. A les sessions hi ha preguntes que després generen debat durant els àpats, en un ambient distès però molt productiu. Creiem que es va aconseguir un dels objectius inicials previstos en aquest congrés: posar en contacte investigadors de la comunitat per tal de poder crear sinergies entre ells i obrir ponts de col·laboració. Quantes vegades, al llarg de les sessions, no hem descobert que un determinat treball podria complementar el nostre? Quantes vegades no hem descobert parlant amb algun col·lega que seria molt interessant treballar junts? Per a nosaltres, això hauria de ser el més important d'un congrés i constatem que no sempre s'aconsegueix en els congressos amb un alt grau de participació. Per això estem contents del CCIA, perquè té una mida suficient que permet a tots els que hi assistim que ens puguem comunicar amb tothom i així puguem generar discussions interessants.

En aquesta edició es van acceptar 24 articles i 8 pòsters. Les sessions es van desenvolupar en dos dies complets, cosa que va provocar un cert atapeïment del programa, magníficament resolt per l'organització local. Ens sentim orgullosos d'haver aconseguit que extensions d'aquests articles es publiquin en números especials de revistes indexades. El premi Marc Esteva Vivanco a la millor tesi va recaure a la presentada per Daniel Abril de l'IIIA-CSIC i supervisada per Vicenç Torra. Atesa l'alta qualitat de les tesis presentades, aquest any el jurat va decidir atorgar accèssits a les tesis presentades per Alessandra Tossi, Ferran Torrent i Luís Reyes Ortiz. El premi al millor treball de màster va ser per a Gerard Canal, presentat a la UPC i supervisat per Cecilio Angulo i Sergio Escalera. També es van donar dos premis als millors treballs de difusió en la recerca en Intel·ligència Artificial. El primer premi va ser per a Edgar Simó del’IRI-UPC i el segon premi per a Antonio López del CVC. Enhorabona a tots els premiats i als seus supervisors.

Aquest any, el comitè organitzador va decidir lliurar premis als millors articles i pòsters. El millor article va ser aquell que en les revisions va obtenir la millor puntuació. Com que hi va haver un empat, vam decidir donar com a guanyadors ex aequo el treball presentat per Emilia López-Iñesta, Miguel Arevalillo-Herráez i Francisco Grimaldo, i el treball presentat per Vicent Costa i Pilar Dellunde. El millor pòster va ser per votació popular i els participants van acordar que li fos atorgat al treball presentat per Karla Trejo, Cecilio Angulo i Juan Carlos Aguado. Aquests premis van ser lliurats al sopar de gala.

Hi va haver tres xerrades convidades: la del professor Carles Sierra, que ens va explicar la vida de Ramon Llull: "Ramon Llull: de l'Ars Magna al càlcul d'acords" i la seva relació amb la Intel·ligència Artificial; la del Dr. Francisco J. Martin, que ens va fer els seus cinc cèntims de la "vida" de l'Aprenentatge Automàtic i com veu ell el futur: "Passat, present i futur de les API d'aprenentatge automàtic"; i, finalment, la del professor Giorgio Metta: “iCub: una plataforma oberta per a la recerca en robótica i intel·ligència artificial”, que ens va explicar la seva recerca sobre com la robòtica i la intel·ligència artificial ens poden ajudar a superar les mancances físiques que tenim a la nostra vida. Totes tres van fer les delícies del públic assistent.

També es va presentar Ktia, una xarxa que té l'objectiu de constituir-se en punt de trobada per a tots aquells professionals interessats en la Intel·ligència Artificial (www.ktia.cat). La idea és que hi hagi intercanvi d'informació, articles, coneixement i publicacions, sota una mateixa plataforma virtual orientada específicament a aquest camp d'estudi. D'aquesta manera tothom pot compartir els seus treballs d'investigació i facilitar el seguiment dels articles publicats. La iniciativa d'aquesta xarxa va sorgir de Francisco Grimaldo i va ser implementada per dos estudiants del Grau en Enginyeria Multimèdia de la Universitat de València, Daniel García Costa i Christian López Gómez.

 

Part dels membres de l'organització del CCIA 2015

 

Després de parlar de la part "seriosa" del congrés, ara toca parlar de la part social. El primer dia de congrés es va celebrar a la seu de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, on també s'hi va fer un magnífic còctel de benvinguda. Això va ser el preludi del que ens esperava els següents dies pel que fa als àpats, tots en llocs molt ben triats per l'organització local. La visita social va consistir en un passejada per València per fer-nos descobrir el Modernisme. La ruta va acabar al Mercat de Colom (un edifici modernista preciós), on ens hi vam fer la foto de germanor i on vam gaudir d'un excel·lent sopar de gala amb plats realment exquisits i sorprenents. Vam aprofitar aquest sopar per lliurar els premis als millors articles i pòsters i als guanyadors se'ls va imposar una banda commemorativa. Tot plegat fa que aquest sigui un congrés dels que recordarem durant molt de temps. Volem felicitar i agrair als organitzadors locals, en Fernando, l'Emília, en Máximo, en Francesc, en Ricardo, en Carlos Alberto, l'Ariadna, en Miguel, en Francisco, en Jaume i la Júlia, capitanejats per en Francisco Grimaldo (en Fran), que van vetllar pel bon funcionament del congrés, i van resoldre magníficament els problemes que es van presentar. Els en volem donar les gràcies en nom de tots els participants al congrés.

També volem donar les gràcies als col·laboradors que ens hi han donat suport. En l'edició d'enguany, a més a més del suport de l'ACIA, el congrés ha rebut el suport econòmic i de difusió de moltes entitats com ara: la Generalitat  Valenciana, la Càtedra de Divulgació de la Ciència i el Servei de  Normalització Lingüística de la Universitat de València, l'Institut d'Estudis  Catalans, la Caixa Popular, el Màster en Enginyeria de Serveis i Aplicacions Web  de l'ETSE-UV i l'Octubre Centre de Cultura Contemporània. La gran quantitat de  col·laboradors posa de manifest l'interès de la societat en les temàtiques  científiques tractades, així com l'abast i la bona acollida que han tingut.

 

Fins al proper CCIA!!


Imprimir | Convertir en PDF | Compatir | Sense comentaris